Vad får man använda för vapen och ammunition?

Det skiljer sig vad för vapen man ska använda beroende på vad man jagar för vilt. Det är dock helt förbjudet att använda så kallade militära vapen eller andra vapen som används i krig, det är till exempel inte okej att jaga älg med kalashnikov. När man jagar kronvilt, älg, björn och vissa andra viltarter får man bara använda sig av kulvapen. Anslagsenergin, måste 100 meter från mynningen på vapnet, ligga på 2000 Joule som minst vid kulor som väger 10 gram eller över. Vad gäller kulor som har en vikt mellan 9 – 10 gram gäller anslagsnergin minst 2700 Joule.

Detta gäller även när man jagar vildsvin eller dovvilt, dock får dessa också skjutas med hagelgevär om hagelgeväret laddats med slugs eller brenneke; detta gäller endast hagelgevär som är enpipiga.

Om man känner sig osäker på alla olika begrepp inom vapen och ammunition som används vid jakt så kan det vara bra att gå en utbildning där man får lära sig väldigt grundläggande och genomgående vad som gäller. Det kan vara bra att göra även om man redan har en jägarexamen eftersom man med tiden brukar glömma rätt mycket, eller helt enkelt läsa en bok i ämnet.

Det är också tillåtet att jag bäver med kulvapen och då man jagar rådjur får man använda hagelvapen endast mellan första oktober till nyår. Annars är det kulvapen som gäller. Dock är det vanligt att använda kulvapen även då det är tillåtet att använda hagelvapen. När man jagar rådjur måste kulammunitionen väga minst 3.2 gram och 100 meter från mynningen måste anslagenergin vara minst 800 Joule. Ingen av dessa djur får dock jagas med helmantlad kula. Ej heller är det tillåtet att använda hagelgevär som kan laddas med fler än tre patroner och kalibern får högst vara 12. På våtmarksområden är användning av blyhagel helt förbjuden.

Leave a Reply